Julledigt

Nu har det varit jul och snart e det nyår.

 

Vilken tid på året är vi egentligen? Enligt almanackan har vi december men det känns som vi har oktober ibland känns det som april. Vilket väder. + 5 gr och muligt. Det skulle ha varit -10 och snö. Det gör inte mig något, för det är bara att dra ut på träningssäsongen.

 

Under julhelger och annan ledig tid har vi varit ute och tränat en del. Båda hundarna har fått sig en bra träning och det har varit mycket positiva reaktioner ifrån min sida.

Alma har fått mycket spår träning och det har varit med en stor förtjusning som jag följer efter henne i ett raskt tempo. Har hon väl fått in väderkornet i spåret så går det som ett lokomotiv.

 

Julafton (jodå ni läste rätt) var jag ute och la ett kort spår till både Alma och Ki. De fick ungefär 400m spår båda två och det var inga problem. Rena skogsspår är lätt för dem. Det är svårt att få till lite kluriga spår. Almas spår gick över ett stengärde och en lite bit på en gammal traktor väg innan det vinklade in i skogen igen.

 

Juldagen hade vi natt frost och det var med stor tanke verksamhet som jag gick ut hennes spår på morgonen. Det knastrade gott i boklöven när jag gick ut spåret. Jag började med att korsa en stig där jag tänkte att hon skulle göra ett upptag( simulerad patrullsträcka) och sen vidare genom gran och tall ungskog. Vidare ner genom ett litet blöthål och vidare in genom granungskog som var delvis stormskadad. Vidare ut på en grusväg och gick sedan in genom den frusna bokebacken. Över ett taggtrådsgärde och ut i en betesmark där jag la slutet. Spåret är ett tjänstehundsspår och mäter ca 1500m.  Efter ca 1,5 tim så var jag tillbaka och tog ut Alma ur bilen. Taggad som hon var efter att fått vänta på Ki och att hon gick sitt spår så bar det iväg i koppel och halsband. Lugna dig sa jag till henne men det ville hon inte lyssna på. När jag kom fram till platsen där stigen gick så satte jag mig ner och tog in Alma till min sida och skulle lugna henne lite. Vilket är lättare sagt än gjort. Hon fick tillsägelse att leta spår och vi gick iväg på stigen. Fortfarande hade jag henne i koppel och halsrem. Efter 50m så visste jag att vi gått över spåret och jag vände henne tillbaka på stigen igen. Tillbaka en liten bit så började hon snurra runt och visste inte riktigt vart hon skulle. Hon fick ngt i näsan men vart tog det vägen. Snart hade hon rett ut vart hon skulle och då vart det bara att hänga med. Efter 25 m så stannade jag henne och kopplade på spårsele och spårlina. Sen fick hon fortsätta. Första apporten låg efter ca 100m och där tog det stopp. Det var en handske och de gillar hon.

Vidare i tallskogen och över grusvägen och ner för slänten. Fullfart så man fick springa efter henne nästan. Lite för fort men än hinner jag med. ( bra träning så slipper man springa på kvällen) Hon kom fram till nästa apport (trä) och det var stopp vid den. Fullfart igen efter klartecken från mig och ut på grusvägen igen. Där tog det stopp riktigt. Hon undrade säkert vart jag tog vägen för hon började snurra runt och visste inte vart hon skulle. Efter ett litet tag så fick hon vittring på ngt i riktningen och sakta gick det några meter. Strax får hon upp i kanten av vägen och det gick iväg för fullt igen en liten bit. Snurrade och sen bar det iväg igen. Hon kom fram till bokebacken och där hade jag lagt metallapporten och det var inga problem. Stannade och väntade på att jag skulle ge klartecken till vidare spårning. Nu hade det blivit lite varmare och det hade tinat upp lite på marken. Inga problem, hon stretade iväg som en galning och jag efter i halv galopp. Måste sett kul ut. Hon kom upp på backen och hon vinklade höger och drog iväg och jag var säker på att där hade jag inte gått. Då visade sig att det varit en annan där uppe efter mig och rastat sin hund. Hittade färsk hundskit. Tog henne av spåret och gick tillbaka där jag visste jag gått. Hon tog upp spåret på nytt och denna gången så brydde hon sig inte om det andra spåret. Hon kom vidare fram till taggtrådsstängslet och under det som inget hade hänt. Nu fick jag stoppa henne för jag kom ju inte under utan skulle ta mig över. De som träffat mig vet att jag är stor och det tar sin lilla tid att komma över. 20 m in på betesmarken låg slutet och jag var glad över att det gått så bra. Det är första gången som vi spårar så långt och det var inga problem med orken på Alma. Hon hade säkert klarat lite till och det kommer kanske en dag då vi spårar längre.

Väl hemma så var det en lugnt en stund innan hon började busa med Ki. Hon var pigg igen. Puh blir hon aldrig trött?

 

Annandag jul så tog vi det lugnt och det blev en motionsrunda för dem. Husse hade varit ute och slarvat lite på kvällen.

 

Onsdagen kom och det bar ut på en liten miljöträningsrunda för hundarna. In till gamla A3 i Kristinastad och gick lite i galler trappor och andra roliga övningar. Det börjar bli bättre för Alma att gå i dem. Hon är fortfarande lite gnällig med det blir tystare från henne.

Efter att varit där ett litet tag så bar det ut till Café Sandhem och frallor och sen vidare till Ystad. Skulle träffa min fodervärd och hunden. Lite koll får man ha.

Vi fick lite mat i oss och sen bar det ut till skogen(om man nu kan kalla det skog) och spår övningar. Jag bad Suzz gå ett spår till Alma och hon fick en utgångspunkt och en hög med föremål. Gå som du vill och gör det lite svårt. Ca 400m långt ville jag ha det.

Jodå jag fick så jag teg. Rakt genom björnbärssnår och annat skit hade hon gått. Alma myste och la på ett kol till så det var inte roligt att gå där just då. Kul att se henne gå fram även om det blir lite svårare terräng. Hon missade ett föremål och det var en gammal Fischermans friends påse som Suzz hade lagt ut.

 

Torsdagen var lydnadsträning på programmet och det går bättre och bättre. Hennes framförgående börjar sitta där nu men det är för tidigt att säga att det gör det. Apporteringen börjar komma den med men det är långt kvar. Har 5mån drygt kvar innan vi ska debutera på tävling.

Vi tog en lite motionsrunda på kvällen med. Var ju tvungen att ut och prova min nya pannlampa jag hade köpt. Är lite galen men funderar på att pröva nattspårning med hundarna. Kan vara kul och se hur det är. Har hittat ljusförstärkare (goggels) på nätet men det var lite för dyrt just nu. Nu behöver inte familjen Wiklund - Forslund oroa sig och slita sitt hår och undra vad för knäppgök de sålt hund till. J

 

Det är fredag idag när jag skriver detta och det har även idag varit lite träning på programmet.

Miljö och hårda spår träning.

Var tillbaka på A3 idag och tränade. Hade gått ett litet kort spår ca 150m till Alma. Hon fick på sig spårselen och spårlinan redan vid bilen och sen tog jag henne bort mot där jag gått ut spåret. Bad henne söka spår och det var inga större problem att ta upp det men när vi sen kom ut på grus så blev det värre. Hon snurrade rundor många gånger innan jag sa till henne att söka spår. Hon hade börjat vinda efter spåret och det gillar inte jag. Men hon fick tag på det igen efter att jag visat lite vart hon skulle leta och det gick lite saktare nu än i skogen. (lägg märke till lite ). Sen kom hon in igen på gräs och då vart det expressfart igen tills vi kom ut på ny grusmark. Hon lugnade sig lite och det gick hyffsat bra tycker jag. Det märks att hon måste träna mer på det och det ska vi göra.

Hon fick även ett kort asfaltsspår som hon klarade bra med tanke på att hon bara gjort det en gång innan. Jag hade bara några minuters ligg tid på spåren och det är kanske bra att vänta lite till innan man går dem med hund.

 

Helgen kommer att bli lite sök träning för Ki’s del och kanske Alma får pröva med. Vi får se. Nyårsafton ska jag lämna dem till min bror. Det blir lugnt och skönt för dem mitt i skogen. Vill inte utsätta dem för en massa smällande och tjutande. De är för bra för att förstöras.

Mina små arbetsnarkomaner och spårtokingar.

 

HA en underbar nyårshelg och ta det lugnt med sprit och smällare. Ingen bra kombination.

 

Mvh Magnus, Alma och Ki

 

 

 


Skyddskurs och lite annat

Hej alla glada

Nu e det ett par veckor sen jag skrev. Mycket har hänt och det är mer som ska hända.

Jag har varit i Stockholm och gått på kurs. Alma o Ki har också varit med. Vi har gått en kurs i grundutb.skyddsfigurant inom försvaret. Ki fick jobba lite mer än Alma men det var meningen med. Alma är inte så gammal så hon fick mest försöka lära sig skälla.
Ki gjorde några bra bevakningar men hon var lite disträ, men det fick hon vara. Gå från att söka efter narkotika till att träna skydd på några dagar är inte lätt. 
Almas skall satt långt inne och det är svårt att få henne att skälla. Ska se nu när vi är lediga i helgerna om vi inte kan få det till att lossna. Magnus ( uppfödaren) säger att det kommer och det gör det säkert. Vi får se.
Alma har varit ute och tränat lite sen vi kom hem ifrån Stockholm. Nu är det dags att ta tag i det igen. Vi ska ta och spåra lite mer nu än vad vi gjort men det ska det bli ändring på. Jag har bestämt hennes tävlingspremiärs datum nu. Vi ska ha vår premiär i Ragunda( mellan Norrland) i Kristi himmelfärds helgen. Ska göra MH beskrivningen också den helgen så det passar bra.
Alma har börjat löpa med och precis lagom när vi kom upp till Stockholm. Typiskt men det ska göras det med. Nu är hon i slutet av höglöpet och det känns bra. Hon har kunnat jobba på som vanligt och det har varit lite snurrigt i hennes huvud men det har gott bra.
Ki kommer att åka iväg på ett nytt arbetsprov efter helgerna. Hon ska till Kriminalvården och testa som narkotikahund där. Ev så kanske en tjej på brukshundsklubben tar henne på foder. Vi får se vad som händer.
JAg har varit iväg på en anställningsintervju med sen jag skrev sist. De sökte hunddressörer på F17 i Kallinge och jag har varit en av dem som kallats dit för intervju. Jag var jätte glad för att vara en av dem som kom dit. Sen återstår det om man får jobbet. 
Det var ingen lätt intervju. Jag skulle springa 6km och sen ett multitest i styrka innan det var dags för själva intervjun. 5 st personer satt och "grillade" mig med olika frågor innan det blev dags att runda av. Sista uppgiften jag fick var att välja mellan två hundar som jag skulle beskriva. En schäfer hane på 3år och en schäfertik på 5år. Jagt valde hanen och det var en fantastisk hund. En social och kampglad hund. Hade gärna tagit med honom hem. Man kan alltid hoppas att man får jobba med honom om man kommer dit.

HA det gott alla och en riktigt GOD JUL o GOTT NYTT ÅR på er