Nu får man passa sig

Nu har det då äntligen hänt.

Matte har fått tummarna loss ur ändan och tävlat bruks. Efter många påtryckningar och tjat så ställde hon upp i klubbens appelltävling. Spår skulle det bli. Sixten hade fått träna mycket lydnad under senaste veckorna och vi har tränat spår.

Så kom då dagen då det skulle ske.
Nervös var hon på morgonen när vi träffades på klubben. Jag hade fått i uppgift att se till så de kom ut i spåret och de la pinnarna där de skulle.
Matte hade fått spår nummer tre och det var ett rätt hyfsat spår. Lite blött kanske på ena sträckan men det skulle inte ha någon betydelse. Då jag var upptagen på annat håll så kunde jag inte se spåret. När jag var färdig så kom jag upp där hon skulle spåra och då vart det färdigt. Sixten hade gjort ett bra spår, bättre än väntat, och betyget hade blivit därefter. 10-10 i betyg. Kanon nu gällde det bara att fortsätta i den takten.
En budföring senare och ytterligare 20 poäng till. 10-10 i betyg.
Hmm det kunde bli farligt. Skulle hon slå mina 250 från min appell med Alma. Lite nervös var jag men jag var glad för hennes skull.
En platsliggning senare så var den faran över. Sixten reste sig och kom som en kanon till matte. Vi drog ett djupt suckande och såg att den uppflyttningen skulle försvinna.
Matte hade dragit ett djupt andetag precis när hon ställde sig och när de tränar jakt så brukar de göra så och då betyder det visst att hundarna ska komma. Någon typ av inkallning. Inte vet jag hur de gör. Tränar inte jakt.

Nu var matte ledsen och förbannad så nu gällde det att hon kom i rätt sinnesstämning igen.
Massa positiv påverkan och peppning så skulle hon ut på plan.
Ivrigt skrivande och poäng beräknande från min sida visade att det var kört. Hon skulle fattas 14 poäng för uppflyttning. Jaha så var ju den dagen över trodde vi. Snabbt som en vessla så var jag inne på sekreteriatet och kolla när de räknade. Hon hade klarat sig. 225,5 poäng och uppflyttad. Hmm hur hade jag räknat. Jodå fel koffecient på linförigheten hade jag. Kört med den gamla från i fjol.
Så det var med glädje jag nästan rusade ut på altanen och meddelade detta till henne. Undrar vem som var gladast. Tusan vet om det inte var jag.

Hela äventyret slutade med en 5:e plats och en liten medalj.

Kan tilläggas att dagens vinnare var en rottweiler tik på fina 294 poäng. Undrar vem hon gick sin unghundskurs för. Hmm? Inga kommentarer men hon tackade för det.

Alma ja.
Jag tror jag har kommit på varför hon inte biter riktigt. KAN vara gjuteväven på skyddsarmen. Nu har jag kört några kvällar men en skinnbit och en handduk och det ser bättre ut.
Ha även börjat köra separata markeringövning i söket och vid senaste tillfället så såg det bättre ut. Mer träning krävs.

I lördags så gjorde jag debut som MH-figurant och det var spännande. Jag fick sköta om dumpen, ljudet och skotten.
9 st collies skulle göra sitt MH.
Det var både jobbigt och roligt. Intressant och se hur det påverkade de olika individerna. För att inte tala om hussar och mattar. Vissa kan tydligen inte vanlig svenska, trots att de är närmare 70 och vissa klarade sitt med bravur.
En hundförare gjorde nästan alla fel man kunde och hur mycket testledaren förklarade och hade sig så blev det inte rätt ändå. Jaja det genomfördes iaf.

På onsdag så kommer Ina hit för en kort vistelse på 3 dagar då mor är i Tyskland.
Det blir väl en massa bus och annat skulle jag tro. Ska försöka träna henne lite med.

Han nu en bra vecka så hörs vi igen

Over and out

Hmm funderingar

Hej Alla

Roade mig med att slå upp statistiken för hur många som ser min och Almas sida. Hua vad många men knappt inga kommentarer. Tack Peter för dina kommentarer.

Mitt sista inlägg fick tydlingen någon att bli irreterad. Visst det får man bli.
Jag skriver hur jag känner det för stunden och hur jag ser på det just då. Jag älskar min hund och det ska gå väldigt långt innan jag släpper henne. Det finns en gräns men den är en bra bit bort just nu.

I Onsdags när jag hade min appellkurs så hade jag bjudit in en gammal räv i lydnadssammanhang. Tävlat SM flera gånger och vunnit med. Mina kursare visste vem han var sin innan och det var med glädje jag så hur han talade om för dem hur de skulle gå åt sina problem. När jag summerade det så var det nästan som jag sagt hela tiden. Jag är inte så dum. Jag hoppas de vaknade upp och lärde sig något av det. Kommentarerna jag hörde efteråt var mycket positiva. De hade gillat att Sven kom och tipsade dem. Ska se om jag inte kan få med honom en onsdag till. Hoppas.

Idag så spatt f-n i mig och ut i min träningsväska. Här skulle köras bitövning. Ner på knä och lekte med skinnbiten framför näsan på Alma. Gisses vad hon laddade. Tyvärr så blev inte bettet vad jag ville men det kommer. Matte sa att jag var fullständigt knäpp och det skulle inte vara något bus inomhus. Bus? Det var ju träning. Imorgon så ska jag ut i trädgården och se om Alma vill leka med skinnet där ute. Vill hon säkert. Vi har nu backat i vår träning och ligger ner på lekstadiet i bitövningarna.

Till alla er som tycker mina träningsmetoder är konstiga eller har synpunkter på dem. Skriv en kommentar i bloggen eller gå in på
www.djupaskogens.se  och skicka ett mail till mig. Jag är öppen för förslag och kommentarer. Där finns även telefon nr så det går bra att ringa med. Tänk på att ringa efter kl 15.00 då jag sover oftast på dagen.

Ha det nu gott så hörs vi.

Det blir bättre o bättre

Jaha nu var det tisdag natt och man sitter här och ska inta lite lunch är det tänkt. En kopp kaffe och en påse med gott o blandat. Var på macken innan och tog en "fransman". Perfekt när de har öppet till tolv.

Var innan ikväll och tränade lite skydd och lydnad. Lydnaden ser mycket bra ut och det är med stort hopp jag ser fram emot Almas första officiella lydnadstävling den 11:e nov. Vi får se hur det går. Det enda moment som jag är lite orolig över är den s k apporteringen. Hålla en apportbock framför nästan på henne är som att ställa glass framför ungar. Ska nog fixa sig. Har kommit på att man inte ska berömma för mycket mellan momenten utan hålla henne kort.

Skyddet ja. Vill helst inte skriva om det men det ser inte bra ut. Hon vill inte bita. Jo efter 10-12 försök men jag får ju inte de övningar i det verkliga livet. Visst , hon är bara 19mån men ändå. Får se hur jag ska lösa det annars får det bli en annan lösning. Trodde att jag fått hål på det för ett tag sedan men det hade tydligen inte fastnat vad jag vill.
Imorgon blir det objektträning och chefen ska leka buse. Återkommer med rapport.

I spåret är hon som en j...kla dammsugare. Fullfart och spårar bitvis som en gud. Det och hennes lydnad är väl den starka sidan.

Söket är ju ingen höjdare precis. Hon vill kela med figuranten och kan med viss övertalning börja skälla. Skälla och skälla. Gnyr och piper om vartannat.
För att få bukt med "kelandet" hos figuranten så skickade jag ut tjejen med en vatten flaska och order om att ge henne en dusch om hon klättrade. Fick inte önskad effekt. Det blev bara lite skakningar opch sen på och klättra igen. Har en grej till att testa för att få slut med klättrandet. På stående figurant så är det inget problem. Sittande är litet men liggande är det STORA problemet. Hur f-n ska man klara av att tävla i höst om det inte funkar.
Tänker inte lägga om och köra rulle på henne. Vill inte.

En enkel till Sundsvall kanske så man slipper eländet. Bara man funderar på det så håller det på att bli lynchning och mord, både på klubben och hemma. Man behöver inte fundera på att ligga nära den kvällen. Den enda som inte fattar något är Alma och den kilen vill ligga när och vara med överallt. 

Ja hon får väl stanna ett tag till. Ska snart iväg och röntga om höfterna och se vad som händer denna gången.
Man får hålla tummen och hoppas på det bästa.

Har förrsten sökt nytt jobb i "fjollträsk" och vi får se vad det blir av det. Man kan kanske göra någon nytta i försvaret.

Nej nu får man ut i natten och se om buset har hittat på i natt. Man kan hoppas de håller sig inne i regnvädret.

Mvh Magnus
 

Vilket "skit" spår

Hallo

I går så var husse och la ett spår till mig. Vi åkte ner till fälten som ligger ett par kilometer här ifrån. 

Jag blev så glad att jag tjöt i bil. Husse tog spår pinnar och bitstock och gick iväg. Sist vi spårade så lämnade han bitstocken som slutapport och sen busar vi med den.
När han kom ut på fältet så var det många konstiga spår där. Husse visste vad det var. Traktorspår och lite märke efter skivor som gå i jorden.
Aha, de har kört gödsel här. Snacka om det stank. Men han la ut ett spår till mig och kom glad tillbaka till bilen. Ingen väntan utan iväg till apoteket och hämta medicin till husse. Han har lite ont i ryggen och lite för högt tryck i pumpen. Inget bra

Tillbaka till fältet och jag fick på mig spårselen redan i bilen och som jag drog iväg när jag fick tillåtelse till det.
Hittade spåret nästan direkt och som jag spårade. Fram till första pinnen och sen vidare. Vinkel hit och vinkel dit. Mer pinnar men jag visste vad som hägrade i slutet. Min bitstock.

Vi kom till slutet men där fanns mer än bitstock. Den fulingen hade lagt dit en påse med köttbullar med. Snacka om bonus. Både köttbullar och bitstock.
När vi hade busat färdigt med bitstocken så fick jag bära den hela vägen tillbaka till bilen. Gissa vem som sträckte på sig?
Jag fick till o med ha den kvar hos mig när vi körde hem. Det brukar jag inte få men han var snäll idag. Mumlade något om förstärka bytesdriften.

Ha det gott så hörs vi

El Stockholmico

Tjaba

Alma här

Nu har vi varit hemma från Stockholm några dagar och fått smälta alla intryck.

Vi får iväg i fredags morse och anlände fram på eftermiddagen. Efter många raster och rökpauser så kom vi äntligen fram. Husse hade köärt hela tiden och han fick lyssna på medpassagerarna och de vill pausa. Hade det bara varit husse och jag så hade vi kört tidigare på dagen och vi hade bara stannat en gång. Men det gör inget för jag fick komma ut och sträcka på mig.
Kvällen blev trist för vi var kvar på hotellet och bara tog det lugnt. Matte och de andra som var med skulle dricka vin men vi hade ju glömt stanna på systemet så det blev till att ner i baren och hämta en flaska. När husse fick höra vad den kostade och matte var i tanken på att hämta en till så sa han stopp. Nu blev han smålänning så det rungade om det. Flaska kostade 295:- och husse sa att den kostade max 100:- på systemet. Han visste inte hur rätt han hade då. Återkommer till detta längre ner.

På lördagsmorgonen så skulle vi lämna matte och de andra på ett annat hotell där de skulle på seminarium och lyssna på "klickervetare". Bob Railey och Kathy Sdoa.
Husse och jag skulle ut och träna så vi körde ner till Solna-Sundbybergs Bk och tränade lydnad. För första gången så gick jag upp på stegen och ner med. Först var det lite obehagligt men husse stöttade mig och tyckte att jag var jätteduktig så det blev fler rundor. Sen tränade vi på framåtsändande och att jag skulle gå rakt. Det blir bättre men det är inte klart på länge än. De andra momenten gick hyfsat.

Sen åkte vi där ifrån och åkte söderöver och husse sa att vi skulle till Peter och Arek. Hmm det känner jag igen och det slog mig att det var ju där brorsan bodde innan han flyttade upp till norrland igen.
Jag fick stanna i bilen först men sen kom husse och sa att jag skulle med komma in. Först var jag lite rädd när det kom så många människor och ville prata med mig. Isbjörnen Arek stod innanför en grind och skällde lite på mig. Jag fick gå runt och snusa lite och prata med människorna som bodde där. Jag tror jag kom ihåg dem men jag är ju inte så jättesocial av mig så jag gick mest runt. Peter kallade på mig och han hade godis i handen och då kommer man ju. Tacka nej till godis gör man inte. Han testade att sätta ut händer på var sitt håll och trodde jag skulle titta han i ögonen. Ha vad tji han fick när jag bara tittade på ena handen och husse fick en gliring.

Sen skulle det fikas och de käkade tårta och drack kaffe. Jag tog och snusade lite på barnen när de fikat färdigt.
Var till och med uppe i soffan och vände en runda.

Efter ett tag så skulle vi åka hem och husse tog mig ut mot brukshundsklubben igen. Han stannade en bit innan och la ett litet klurigt spår till mig. Det gick upp i skogen och sen över en berghäll som var ren. Där hade jag mycket problem innan jag hittade rätt igen. Jag missade slutet men husse sa att jag gjort bra ifrån mig ändå. Ny mark och nya klurigheter gör bara att vi måste träna mer.

Jag skulle återkomma till vinet. När vi åkte ner till Peter med familj så stannade husse till hos systemet och handlade lite. Kan ni gissa vad vinet kostade där??

Jodå 69:- kronor och husse skrattade för sig själv. De har blivit lurade.

Sen var vi och hämtade matte och kompisarna och husse sa att de blivit lurade på vinet. De tyckte det var för jä....

På kvällen så var det tänkt att vi skulle träna lite skydd men han som skulle figga hade fått skoskav så det blev inget. Tyvärr.
Men husse var och drack kaffe hos honom istället och eventuellt så blir det om en månad istället.

På söndagen så var vi ner mot Peters boning och la spår. Husse gick över ett fält och in i skogen och ut på fältet igen. Det fick ligga knappt en timme och jag hade bitvis problem men när vi kom in i skogen så var det superlätt. Ute på fältet igen så blev det lite problem men jag klarade det till slut.

På em så åkte vi upp mot Danderyd och husse hittade en liten backe som vi tränade uppletande i. Det funkade fint och jag lyssnade på husse när han dirigerade( förlåt för stav fel) mig och jag hittade den när jag gjorde som han ville. Vi körde rätt mycket och jag var rätt trött när vi hämtade matte och kompisarna. Vi körde sen direkt hemåt och vi var hemma sen vid ett på natten. Husse var trött och det var jag med.

Husse hade tänkt att vi skulle ut och åkt pendeltåg och tunnelbana men det blev inte så. Vi får göra det en annan gång istället.

Nu har jag fått vara med husse några nätter och vi skulle jobbat ytterligare en natt men husse har gjort sig illa i ryggen så vi har tagit lite ledigt. Han trampade snett i en håla på söndagen och det har gått upp och ner. Han ska ringa till sjukgymnasten och höra efter lite massage och sen hoppas vi att han blir bra igen.

Sixten har blivit sjuk igen och vi hålls ifrån varandra. Matte har flyttat hem till sina föräldrar med Sixten. Det har hon gjort för att jag inte ska bli sjuk med. Jag har hostat lite idag och husse är orolig för mig. Mattes träningskompis flatte har fått halsfluss och det kan vara därifrån vi har fått det med. Husse ska ringa till Pelle imorgon och kolla.

Nu ska vi ut och jobba igen och sen resten av vecka ska vi ta det lugnt. Blir jag bra i min hals så ska vi köra lite sök på lördag. Husse har sen appellkursen. Måste bara berätta att de är så jätteduktiga och de kanske snart ska ut och tävla. Husse har sagt att de ska ut nu i höst för de är klara för den uppgiften. Hoppas han har rätt med.

Ha det gott och var rädda om er.

Kram Alma