Lite av varje

Hej

Husse här.

Denna veckan så har vi inte tränat så mycket Alma o Jag. Jag har jobbat nästan hela veckan och tyvärr så har Alma fått stå tillbaka lite. Lite simning har vi hunnit med och någon rastningsrunda har det blivit.
I lördags så tränade vi lite sök och tyvärr så hade vi ett lite bakslag i markeringarna så vi får backa lite i träningen.

Då mitt dåliga samvete gjorde sig påminnt så fick Alma följa med ett par nätter på jobbet nu i helgen. Hon är go och ha med sig. Verkar tycka om det med. Förvisso har hon lite svårt att hålla tyst när hon ska ut ur bilen men det löser sig säkert på ngt vis senare. Under dessa två nätter så har vi knappt haft ngt att göra så jag har lagt ett par spår på grus o asfalt till henne. Första gången så bara tittade hon på mig och tyckte nog jag var knäpp men jag gick sakta framåt och efter ca 20m så doppade hon näsan och fick vittring på mitt spår. Efter ytterligare 20-talet meter så hade hon full koll och blev överlycklig när hon hittade pinnen. Då hade hon spårat grus, trädgårdsplattor och tillbaka på gruset igen sen vidare in på gräs.
Natten därpå så gick jag ett litet kort spår på grus vidare in på asfalt och tillbaka ut på grusen igen. Hon verkade fatta vad hon skulle göra och det blev lyckat när man kom fram till pinnen. Tyvärr så kan jag inte berömma henne så mycket som jag vill med tanke på att jag var i tjänst och stället var inte det bästa ur den synvinklen. Nu denna veckan som kommer ska jag försöka komma ut på bättre ställen och spåra på. Så får vi se vad som händer. Tror hon behöver några spår till innan hon riktigt fattar vad det rör sig om. Träning och åter träning.

Idag har vi varit och simmat i sjön. Hade Djurskyddsmyndigheten hört Alma så hade de trott att jag misshandlade henne. Hon piper, skriker och skäller om vart annat. Hon har fullt drev undertiden hon simmar ut till dummisen. Hon är inte riktigt klok. Det kanske ingick i valppriset eller????

Ha det gott så hörs vi

Hälsningar Husse

Alma har ordet

Halloj

Tänkte berätta om vad som hände idag.
Husse kom upp till mattes föräldrar för matte,jag o Sixten hade varit där över natten då husse jobbade.
Husse var ju bara tvungen och äta lite rabarberkräm när han kom. Gottegris som han är.
Sen åkte vi ner till sjön. Trodde att vi skulle ta en promenad men ack vad jag bedrog mig.
Husse fram med en tennisboll och ut med den i vattnet. Sixten och jag efter som ett jehu och Sixten simmar bättre än mig så han hann före mig. Husse kallar mig plumsan när jag simmar för jag har inte fattat tekniken riktigt ibland. När vi kom in så åkte bollen ut igen och då hann jag först. Flera gånger så fick vi simma efter bollen och jag blev trött. Husse sa att vi skulle träna kondition och simning var en fin gren tyckte husse. Gammal simmare som han är. 
När vi var färdiga där så torkade husse av oss och sen körde vi ner till bryggan och vi gick ut där. Jag kunde inte hålla mig så jag hoppade i igen. Husse sa att jag fick simma till land men när han såg hur trött jag var så tog han mig i nacken och drog upp mig. Längre ut på bryggan så började husse att gunga den. Först var jag lite rädd men snart så gick det över. Husse sa att det var för jag skulle lära mig att att det gungar så jag kan åka båt och inte vara rädd då. Kan vara bra i andra sammanhang med. Miljöträning kallar husse det.

Ha det gott så hörs vi.

Mvh Alma

Hej svejs

Alma här!

Idag så var husse, Sixten o jag på brukshundsklubben och det var inte så roligt som jag trodde det skulle bli.
Jag hade hoppats på att få skälla lite och bita lite i skyddsarmen. Tji fick jag. Husse tog ut mig och gissa vad jag fick göra?
Lydnad, som inte är det roligaste i världen. Det står näst längst ner på listan. Längst ner är när husse kör iväg och jag får vara hemma.
Jag gjorde ett bra jobb iallafall tyckte husse. Fick beröm av honom och det får jag bara när jag gör rätt. Jag är rätt duktig på att göra vänster svängar när vi står på samma ställe. Min rumpa är inte långt uppe när jag flyttar runt mig.
Krypet börjar med funka. Husse har bara tränat mig två gånger och jag vet redan lite vad han vill. Det kommer jag fort att lära mig tror husse och matte. Matte borde vet för hon har tränat hund mycket längre än husse har gjort. Typ hela sitt vuxna liv och hon är ju gammal. Hihi tur att hon inte läser detta för då hade jag fått ligga i korgen.

Sen tyckte jag husse var stygg mot mig för han tog ut Sixten och han fick minsann springa budföring och annat skoj. Men inte jag jag fick ligga i bilen och titta på.
Sen i em så körde husse iväg utan mig och det var pest tycker jag, men jag skulle rätt snart bli tyst. Husse kom hem och hämtade mig och vi körde till skogen. Jag visste direkt att nu skulle vi göra något roligt.
Husse plockade fram spårlinan och min nomesele som vi har när jag spårar. Gissa vem som gav glädje tjut.
Jodå men husse han var ful gubbe idag. Han sa bara leta spår till mig.
-Va?
-Leta spår?
-Vad nu, han brukar visa vart spåret ska vara men inte denna gång. Som en sann Tyrann och allsmäktig så bet jag ihop och letade spåret som var bara 5 m framför mig och jag sög i så det rök om det. Gick på rätt håll och hörde husse berömma mig.

Efter ett tag så tyckte jag det var jobbigt för jag hade inte hittat någon apport. Konstigt, det brukar ju vara många i spåret. Efter ett tag så hittade jag en men det tog tid. Husse litade inte på mig i en vinkel, han sa att jag försökte fuska genom att gena i spetsvinklen. Jag fick gå tillbaka och snura lite sen gick jag iväg igen och då jäklar så låg det en träapport i spåret. Men husse sa att jag missat en innan. Trist men sånt är livet. Jag fick mycket kel och bus med husse vid apporten. sen erbjöd han mig vatten men det ville jag inte ha.

-Det har jag hemma nu vill jag spåra, sa jag och spårade vidare.
Efter ett tag så tänkte jag att detta spåret är långt. Det brukar vara slut rätt så fort, men vi närmade oss säkert 700m och det gick vidare över stock och sten. Jag var trött men jag bet ihopa och gick på ren vilja och att jag skulle till slutet. När jag hittade tredje föremålet, en handske, så sa husse att vi gjort ca 2/3 av spåret och jag var trött. Till slut så kom jag till mitt slut och gud vad jag var trött men kampa med husse klarade jag av iallafall. Husse sa att vi nog fick börja träna mer kondition och det håller jag med om.
 Husse var rätt svett han med så vi var glada båda två när vi åkte hem till Sixten o Matte. Matte ligger sjuk så jag får inte busa med henne. Hon har sprungit på toa hela natten och det har inte varit roligt och lyssna på.Förhoppningsvis så blir hon bättre tills imorgon.

Nu ska jag gå och se hur det är med matte och sen blir det nog en runda med tuggbenet ikväll.

Ha det gott

//Alma

Alma och Sixten

Alma och Sixten


Här ser ni Almas "sambo" Sixten. Det är en go kille på 3år. Han tränar lydnad och jaktapportering. Ev så ska jag starta honom i appellspår till hösten.

Halloj

Först vill jag tacka alla för gratulationerna till uppflyttningen. Härligt när man får en klapp på axeln och ett grattis.
Det känns som man får betalt för allt jobb man lägger i hundträning. Det som inte syns förrän man tävlar och det går bra. Sen att det går åt fanders med ibland får man ta.
Tack alla

Nu i veckan så har det inte varit så mycket träning. Alma har fått suga på karamellen att ha fått stå överst på pallen och husse har också njutit av det.

I Måndags så gjorde vi MH, Alma o jag. enligt alla så gick det jättebra och vi är nöjda. Alla säger att vi ska vara supernöjda med det. Visst jag är nöjd men det är svårt att vara mer när man inte kan jämnföra med någon annan hund. Visst jag kommer ihåg både Ina's och Ki's MH-beskrivningar men ändå.
Sen är jag förbannad för att  jag inte kan vara i Sundsvall denna helgen. Det är nog det som retar mig mest. Jag vill ju så gärna träffa de andra valparna med sina hussar och mattar men livet är inte rättvist alltid. Hoppas de gör bra ifrån sig och det blir bra resultat.

I onsdags så körde vi lite bit övingar på Alma och det ser ut som det snart ska lossna. Tar några angrepp innan det blir riktigt bra. Det släpper väl det med.

Idag lördag så var det lite sökträning på programmet. Jag bestämde mig för att bara gör två markeringsövn om de gick bra. Ville att hon skulle ha lite kvalitet och bra minne tills nästa träning. Vill satsa på kvalitet istället för kvantitet. Jag fick som jag ville även om träningskompisarna undrade om jag bara skulle ha två markeringar.
Hon fick två och de vara jättebra. Hon kommer fort in i skallet och skallar tydligt även om det kommer lite halv ylningar ibland. Precis som det låser sig för henne när hon vill så mycket.

Imorgon skall jag ut och lägga lite spår. Funderar på att lägga ett långt. Hon behöver komma upp i längd nu inför lägreklass utmaningarna. Ska bli kul och se hur det går. I torsdags så fick hon ett litet kort spår på gräsvall. Gick lite som en berusad person. Lite vingligt och sen en kort sträcka med koncentration på att gå rakt. Försökte simulera hur de går. Vet ju hur man själv går när man är på snusen.
Hon löste denna uppgift bra och när vi kom till slutet så fick hon lägga sig ner innan hon fick ta slutet.
När hon sen väl fick den, så var det nästan som om hon vaktade kamptrasan. Hon låg och tittade på mig, precis som om hon vill att jag skulle ta den, så hon fick bita mig. Nu gjorde hon inte det men hon var snabbt uppe och fick tag i den igen.
När vi var färdiga med buset i spår slutet så kom två av mina kursare som jag har på valpkursen. Jag hade lovat dem att visa hur de kunde träna spår hemma.
Det var en Tollare och en Riesensnauser. De var jätteduktiga och efter 10m så hade de fattat vad vi ville och drog iväg i spåret som de aldrig hade gjort ngt annat. Jag var så glad så tårarna nästan kom.

Imorgon är det även sista gången vi har spårträning med appellkursen. Ska bli skönt sen när onsdagen är över, då vi har sista lydnadspasset i samma kurs. Valpkursen har jag två veckor till. Sen är den med slut.

Har även bestämt mig för att lägga instruktörs biten på hyllan nästa termin och satsa på Alma fullt ut. Känns som om hon inte får tillräckligt med träning. Hon vill så mycket och då tycker jag att hon ska få det. Måste köra upp henne i kondition med.
Har lovat mig själv en hundsimsanläggning när vi har flyttat. När det nu blir, vet vi inte. Husen blir så himla dyra eller så är de i så dåligt skick att vi inte vill ha dem.

Ikväll så ska vi bort till våra vänner med malioniserna( hur det nu stavas) och hälsa på de små valparna.
Ska bli kul och se de små liven igen. De var ju bara 8-9 dagar, sist jag såg dem.

Ha det gott så hörs vi en annan dag


Äntligen , som Fylking sa

Idag är det en stor dag för Alma och mig.

Vi har varit och tävlat igen efter förra helgens miss. Denna gången gick det bättre och det slutade med att vi tog hem hela rasken. Gör det inte sämre att vi slog mina gamla instruktörer som jag gick på valpkurs hos med Ina (2003).

Vi var på Lomma BK och tävlade idag.

Vi började med lottning och fick spår tre. Brukar oftast vara ett eller det sista. Marken bestod av ca 5cm högt gräs. Lite koskit här och var samt en hög hästskit.
Efter att jag gott ut spåret så var det väntans tider. Sen kom då domarna och det var dags för påsläpp. Ni som följer bloggen vet att jag hade problem med förra tävlingen, så nervositeten lät ju inte vänta på sig. Skulle hon plocka pinnarna idag.
Jodå idag funkade det. Alma plockade dem allihopa, så det var en stolt husse och en glad husse som mötte domarna.
9 - 9 blev betyget. De tyckte jag hade förkort lina på första sträckan fram till apporten. Jag vet att jag hade 12m lina ute men det är de som dömer.

Sen blev det dags för platsliggning och det blev ju inte riktigt som jag tänkt mig.
Alma la sig fint och det var nästan slut när det brakade loss hos grannhunden. Han fick nog lite hjärnsläpp och ville undersöka Alma lite mer. Han gick upp och bort till Alma och ställde sig och luktade på henne. Hon låg kvar och tittade på mig och möte en inte allt för rolig blick. Jag vart förbannad( inte på Alma utan på den andra hunden). Alma låg kvar en stund men när han började lukta henne på "kisseriet" så blev det för mycket. Hon reste sig och domarna bröt det.
Ny platsliggning och två andra hundar som började busa där så det blev ytterliggare en innan det var färdigt.
Som tur var så gjorde vi budföringen emellan.
Jag hade inte haft några större förhoppningar på budföringen, då hon inte har gott riktigt som jag velat på träningen men idag så gick det bra.
Betyg 9,5 - 10 så det var en glad husse som gick tillbaka till en ny platsliggning.
Den tredje platssliggningen var lång tyckte jag och det tyckte domarna med. För när tävlingsledaren sa att tiden var ute så sa domarna äntligen.

Sen åkte vi ut till brukshundsklubben för lunch och det avslutande lydnadspasset.
Undertiden som sökhundarna gjorde sitt lydnadspass så gick jag ut i skogen och körde lite framförgående med Alma. Bollen kom i luften och det gjorde nog susen tror jag för när det senare var vår tur så gick hon bra.
Nästan alla moment funkade bra utom hoppet. Husse har  kört med boll för hon skulle hoppa och det straffade sig. Hon hoppade inte förrän jag puttade henne i nacken med fingret. Tyvärr så satte hon sig inte så det blev noll.
Annars hade vi bra betalt på lydnaden. Som lägst 7 av en domare och 8,5 av den andra på apporteringen. Övrigt så låg vi på 8 och uppåt. Det var en mycket nöjd husse som gick ifrån planen och hade känning att det kunde gått vägen denna gång.

Totalt fick vi ihopa 250 p och blev på det vinnare och uppflyttade.

En av domarna frågade om han fick köpa Alma men han ville bara ge arvodet i betalning, men en sån stjärna får man betala mycket mer för. Hade han frågat mig förra söndagen så hade hon nog varit billigare. Domarna tyckte det såg riktigt trevligt ut och de sa att vi kunde komma långt om det fortsatte i denna stilen och det hoppas jag att det gör. Har börjat spana på lite lägreklass tävlingar i höst. Nu ska vi träna kryp, platsliggning med skott och budföring med skott.

På måndag kväll så ska vi göra MH-beskrivning på klubben. Återkommer med resultat.

Ha det så länge

Husse berättar

Hej Alla glada människor och hundar

Det är ju ett tag sen jag skrev något här men det har varit lite och skriva om. Visst vi tränar på och det mys och annat roligt.

Vi tar först det tråkiga:

Alma med familj kommer inte till Sundsvall och gör MH. Tyvärr så kom det en smäll i plånboken som gjorde att vi blir tvungna att stanna hemma. Jag är så sur för detta, men det är inget jag rår över. Hade verkligen sett fram att komma upp och träffa alla tyranner och deras hussar och mattar.
Jag ska försöka träffa er under andra omständigheter i framtiden. Arvak har jag ju relativt nära. Det fixar sig säkert.
Alma har gjort sin tävlingsdebut i offeciella sammanhang. Appellspår var det. Tyvärr så var hon lite het på gröten så spåra var roligare än att leta pinnar i spåret. Hon tog bara slutet så det blev noll och jag valde att bryta tävlingen. Domarna sa efteråt att hon spårade jättebra och det hade inte varit ngt att dra för i betyget om hon hade tagit apporterna.
Ny chans kommer på söndag i Lomma( utanför Malmö). Rapport kommer.
Sen är det en otrevlig sak till.
Den sista.
 Röntgen. djävulens påfund men ack så nödvändigt. Ni har redan listat ut vad jag ska skriva. HD C och AD ua. Omröntgen kommer att ske längre fram i höst. Hoppas vi kan ändra det HD till ett B iallafall.

Nå nu till det roliga:

Alma har nu lugnat ner sig i spåret och hon tar apporterna när hon hittar dem. Denna veckan har jag bara kört träapporter för att befästa dem. Tack Kennelhusse för tipset. Det verkar att funka.
Tack ni andra som skrivet med om olika tips med godis men tyvärr funkar det inte på min tyrann då hon inte bryr sig om godis i spåret. Men tack iaf.
Sök markeringsövn går fint. Hon har fått loss skallet även om det blir en och annan ylning istället när hon blir för upphetsad. Det är kul att jobba med henne och det är upp till figgarna att hålla reda på händer när det ska kampas vid markeringarna. Det har varit nära ett par gånger att husse har fått köpa whiskey till figgarna, då min lilla tyrann har varit för nära händerna.
Lydnaden ser bra ut och jag har ju förmånnen att träna med tävlingsdomare så de kan kolla på mig. Sist jag gjorde avstämning så hade vi lägst betyg 7 i appellklass.

På måndag den 14:e maj ska jag göra mitt MH och förhoppningsvis så ska vi filma det. Videokameran är hemlånad så nu hoppas vi bara på uppehållsväder så vi kan filma. Förhoppningsvis så kan vi även filma appelltävlingen på söndag.
Går sen allt som jag vill, så kommer det att läggas ut på min hemsida under kommande vecka.

Ha nu en underbar vecka så hörs vi senare. Jag återkommer med rapport om tävlingen.

Mvh Magnus o Alma