Ett ? blev ett !

Söndag kväll och jag skulle jobba. Hade bestämt med Micke att vi skulle objekt träna Alma lite och se vad hon gick för och hur hon har mognat under sommaren. Vi har inte kört objektsträning sen i våras nästan och det var kul och se vad hon gick för.
Jag träffade Micke utanför ett av våra objekt. Beskrev hur jag ville ha det och gav instruktioner. Nu är jag lite dum och tror att jag ska få det som jag vill men glömmer bort att det är Micke som figgar till oss.
Han brukar alltid ha överraskningar och så även denna gången. Det en som stämde var att han var i rätt byggnad.
Jag gick och svor lite för mig själv att han inte varit där jag sagt att han skulle va. Skit samma tänkte jag. Jag får leta redan på honom efteråt.
När jag kom in i den hallen som han skulle vara i så märkte jag på Alma redan innan jag gick genom porten att det fanns någon där inne. Hon blev ivrig och lite gnällig. Drog som tusan i kopplet. Gick med hög näsa och vindade mycket. Jag gick runt med henne i koppel och hade lust att släppa henne men avvaktade lite.
När ajg hade snurrat länge där inne så fick jag syn på honom bakom mig. Samma ögonblick som jag fick syn på honom så reste han sig och gick till attack. Snabbt som tusan så sa jag:
-Alma bakom! Hon vände direkt och gick till angrepp. Hon missade bettet i skyddsarmen men det blev som en korgstöt istället. Hon avvärjde anfallet och det var det som var meningen. Hon tog sen gjorde ett nytt bettförsök och denna gången satt hon i armen. Skönt tänkte jag och berömde henne jättemycket. Hon växte jättemycket i sin självkänsla.
Efter att tagit loss armen och räkt över den till Micke igen så gjorde vi en ny övning. Kändes lite dumt att bara göra en övning. Han sprang och gömde sig igen och jag gick med Alma mot det ställe där jag trodde han skulle vara. Som vanligt så kom han från ett annat ställe och gjorde ett nytt överfall. Även denna gången så avvärjde hon överfallet och denna gången satt hon i skyddsarmen. Mycket beröm fick hon och hon växte ytterligare en bit.

Ett tredje överfall som vi såg på lite längre håll när han kom så det blev mer som ett modprov för henne men hon var besluten om att hon skulle ha skyddsarmen och gjorde ett bra avvärjande. Denna gången fick hon bära skyddsarmen till bilen. Den var HENNES.
Efter lite avstämning så kunde jag stolt ringa till en av cheferna och berätta det lyckade "testet".
Nu sak jag äntligen få gå min hundförarutbildning. V42 blir den av. Gott

Alma har börjat löpa idag igen tävling för mig till helgen. Trist men sånt är det när man har tik.
Nya allmälningar har skickats in och vi ser fram emot att få komma med på dem istället. Passar bra med att det kom nu så hinner hon löpa färdigt till lägresök tävlingen i Norrköping.

Ha det gott 

Hon kallas inte för stjärnan för ingetting

Hon är grym! Riktigt grym!

Var nere på klubben ikväll och skulle träna lydnad. Hon var lite ofokuserad i börja men efter första vänstersvängen så var hon grym. Jag har inte sett henne göra en sådan lydnad på lång tid om hon överhuvudtaget har gjort det innan.

Inkallning med ställande och läggande. Hon sprang så gräset yrde, hon ställde och la sig så det var rena vågorna i gräset. Fullfart mellan momenten.

Framåtsändandet var med suveränt. Hon tittade tillbaka lite utan att stanna upp annars var det kanon.

Hoppas det nu håller i sig tills söndag. Bara vi kommer med.

Ha det gott

Blyhjälm idag ;)

Tjo alla glada i vårt avlånga land.

Jag bara säger en sak. Vilken fest! Mallekompisarna hade 40-års fest och jag var bjuden. Frun i huset fyllde år och ställde till med ett hejdundrandes kalas. Mat och dryck. Goa människor. Allt från 90 år ner till ofödda som låg och snart skulle komma fram ur sitt gömsle.

Almas husse är inte någon grin olle när det gäller fest utan då är det högt i tak och man är vän med alla. Skojar och stor i. Pratar med allt och alla.
När klockan började närma sig halv två var det dags för hemfärd och den vita "limosinen" kom och tog hem vraken. Jag och två till.
Vad möter mig när jag kommer hem. Jo en glad hund som skäller på en för man är berusad och stanken av brända popcorn. Fy fan vad vedervärligt det är. Smörsyra är ju en drömdoft jämfört med detta.
Brorsdottern var här och hon skulle göra micropop och det blev inte som hon tänkt sig. Skit samma det går att vädra ut.

Jag skrev i förra inlägget att jag hade köpt en husvagn. Jag får korrigera det lite. Jag avbeställde den igen. Jag väntar lite men husvagn ska jag ha innan nästa sommar. En fin Kabe ska det bli.

Min trogne vän och följeslagare Alma hon är go hon.
I torsdags när vi hade varit och kört lite lydnad och skydd så gick hon här och snurrade rundor. Var på mig hela tiden om att hon ville göra mer.
Efter en uppvärmingsrunda så blev det kondisträning med cyklen. 3km och hon drog mig de första 1,5 nästan.
När vi sen var påväg hem så frågade jag henne om vi skulle hem nu och då börjar hon galoppera galningen. Detta fick jag avstyra och bromsa ner henne för jag vill inte att de ska galoppera när man cyklar med dem.

I fredags så var vi ute och spårade. Jag hade tänkt mig ett långt skogsspår typ ett par tre km men det blev ett 900m spår på hårda underlag istället.
Jag gick ut spåret vid en klubbstuga och vidare över en fotbollsplan och sen ut på asfaltsvägen. Följde kanten och över en liten skogsdunge och ut på asfalten igen. Hade lagt små apporter i spåret.
När hon sen skulle ta upp spåret så gick jag med henne i koppel och motsatt riktning. Det var grus runt huset där och spåret hade legat en halvtimme. Hon tog upp det fint och ut sen på gräsplanen där jag selade om till spårsele och spårlina. Hon fixade de små apporterna fint. Hon tog alla utom en. Den största som jag hade lagt ner i lite ljungris, den fixade hon inte. Sen när vi kom till slutet så låg tennisbollen där och då är ju lyckan gjord. 

Sökträningen i lördags gick hyfsat bra. Hon har lite problem med att skälla på liggande figurant och på de som sitter helt dolda i lådor. Ser inte detta som ett problem utan det är bara att träna mer just på dessa saker. Har kört det alldeles för lite bara men det ska vi ändra på. Ska man tävla den 1 nov så får det tränas för man vill inte göra bort sig igen i sökskogen. Nej denna gången är det uppflyttning som gäller. Thats it

Idag är det spårkurs och jag har bestämt mig för att cykla dit. Jag ska inte köra bil idag känner jag och då låter man den stå. Man kan kanske lifta med någon annan också men cykla är rätt skönt. Har bara ca 4 km till klubben så det går fort.

Ha det gott  

Man kanske skulle ta och flytta, hmm??

Tjo
Ibland förvånas man av hur lite man vet om vår värld egentligen. Satt och surfade rundor på nätet idag och hamnade på en sida om Lycksele kommun. Hittade en film om en familj som lämnat Göteborg och dragit dit upp. Häftigt.
Såg filmen och den är bra gjord. Lite vinklad med nästan bara fördelar men ändå. Den visar kommunen från sin bästa sida och det ska den göra.
Man blev ju nästan sugen på att flytta dit. Kollade kartan och det är ju "bara" 116 mil. Tar en kafferast och köra. Litet stenkast. Kommer nära naturen, kennelpäronen( bara 35 mil istället för 85) och annat trevligt folk. Tja den som lever får se.

I lördags var vi och tittade på husvagnar i Jönköping. Gudars vad fina vagnar det finns. Allt från 100' till 1 miljon. Den jag ville ha kostar 600' och det är mycket pengar. Nja det får vänta.
Blev det en vagn då undrar kanske någon?
 Ja det blev det men jag har ändrat mig igen. Kände att det stämnde inte riktigt med den vagnen så det kommer troligtvis bli en annan vagn istället.
Jag fick ett bra pris på en Hobby vagn och hade bestämt mig för den. Men jag är Kabe frälst och vill ha en Kabe istället.
Så det kommer till 95% att bli en vagn, en Kabe vagn.

Alma då, som denna bloggen handlar om egentligen.

Jo hon är go den hunden. Följer med husse på alla hans galna upptåg och idéer. Jobbade i helgen och det var lugnt. Söndagen är oftast bäst för då är allt släckt och låst. Man får lite mer tid över.
Fick en idé om att jag skulle lägga spår till Alma. Vilket inte är ovanligt. Tänkte att jag skulle göra det lite svårare denna gången och lite mer hinder. Sagt och gjort.
Hon fick själv leta upp spåret och sen bar det iväg. Uppför en gallertrappa, ut på en lastkaj, hoppade ner och vidare på asfalt, uppför en ny gallertrappa, vidare ut på asfalt och vidare in på en gräsmatta, ut på asfalt och vidare upp på en ny lastkaj, Ner igen och fortsatte på asfalt tills vi kom till en skogsdunge, in genom den, ut på vägen igen, in på ny gräsmatta och vidare på plattor. OCH där låg tennisbollen. Lyckan var gjord tyckte Alma. Hon missade en liten skinnbit och en tomhylsa, Träflisorna och den andra skinnbiten tog hon. Tyckte hon var jätteduktig.
Innan på dagen så hade vi haft vår kurs och då fick hon ett litet spår med.
Hon fick ta upp på grusvägen, vidare genom bokskogen och ut på en gammal traktorväg. Ca 400 m långt, halvtimme gammalt. Funkade bra trots att hon missade en pinne. 4+slut är inte fy skam.
Efter det så var det kursarnas tur att spåra och det gick bra. Lite otur för en hund men det fixar sig nästagång.
När vi var färdiga så "lånade" jag två kursare som fick agera sökfiguranter. Ut med dem iskogen med vars två tennisbollar.
Belöna när jag säger till och har kommit ut.
Detta har givit resultat. Hon kommer igånga bra och hon håller ut i skallen nu. Gött.
Skickade ner den ena av dem i en nergrävd låda och lät locket vara lite öppet. elöna när hon skällt 4-5 skall.
Även detta fixade hon. Gott är det. Så nu vågar jag anmäla till söktävling. Norrköping here we come.

Högre spåret den 5:e okt blev vi 8:e reserv och jag vet att två av dem har redan blivit uppflyttade så vi har en 6:e plats. Har vi tur så kan vi efteranmäla till Sölvesborg men vi får se. Ska prata med dem ikväll.

Lydnaden går bra. Lite struligt med framåtsändandet men det löser sig säkert

Ha det gott så hörs vi

Hon e grym

Tjo
Hon är grym min hud.

Med tanke på att vi inte har tränat framåtsändande så länge så går hon grymt bra. Vi började träna i början av mars och vi är i september nu. Ikväll så körde jag med två personer på plan och utan lina. Hon går så himla bra att jag nästan blir tår ögd. Visst det var inte 10 mässigt men det höll då 8 iaf.
Kryp har vi tränat länge men vi har inte tränat svängar så länge och idag satt de nästan med. Det var lite i högersvängen men det höll då  8 iaf.
Ställandet var inte så bra men jag har kört mycket raka inkallningar för att få upp tempot i det. Det kommer tillbaka.
Vi spårade imorse och det märks att vi inte har kört jättelånga spår på ett tag. Hon var trött men bet fast i spåret och slutförde det. Missade tyvärr en pinne men det fixar vi nästa gång.

Nu väntar vi på besked om vi kommer med i Tollarp den 5 okt och då hoppas vi på att bli uppflyttade till Elitklass och då jäk... ska vi till SM nästa år.

Ha det gott så återkommer vi med mer info längre fram

nattligt uppletande

Kvar i två inatt fick jag en idé. Jag skulle köra uppletande med Alma. Sagt och gjort. Hade min lilla skinbit i fickan som snabbt fick se sig desamerad till några mindre bitar. 4 st ca 3x3 cm stora rev jag till och la ut. La även ut två stycken träflisor. Dubbelt så breda som en tänsticka och lika långa.
Hämtade Alma och sa till henne att leta.
Hmm hon tittade på mig som är du dum eller?  Vi letar i skogen och inte på asfalt men efter ett dybbelkommando så gav hon sig ut på parkeringsplatsen. Den var ca 30x30 m stor och det fanns en bil på den.
Efter ca 8 skick så hade hon bärgat hem alla föremål och jag var nöjd när vi åkte därifrån. Kul när det lyckas.

Varför gjorde jag nu detta då?
Jo, dels för att Alma skulle ha lite aktivering på natten och tycka det är kul och följa med husse på jobbet. Dels för att hon ska kynna makera föremål om vi är på skarpa inbrott. Allt för att kunna göra vårt jobb bättre och att jag kan skryta lite med henne.

Innan ikväll hade vi varit på klubben och kört budföring och lite lydnad. Budföringen satt som den skulle trots att vi inte hade gjort det sen i våras typ. Dammade även av det gamla momentet framförgående och det satt som ett yxhygg i skenbenet.

Innan idag så kom gamle Sixten på besök. Han är för go den lurventussen. Han och Alma hälsade artigt på varandra och sen var det som de aldrig hade skilts åt. De strosade rundor och sen busade de lite. Kul och se dem.

Nej nu får jag ut och köra lite till innan det är dags att ta helgledigt.

Hej o hå - träna på

Nattspår

Hade lite tid över inatt och tänkte att jag kunde lägga ett spår till Alma för att pigga upp henne lite.
Gick en andra rond över en skola och passade på att lägga ut lite små träapporter. Lite större än tändstickor.
Spåret började på asfalt och sen vidare in på grus, gräs, sand , betongplattor och ut på asfalt igen. Genom en grind och tog slut vid en låda med sand i( kommunens gröna sandlädor). Där hade jag lagt en bit skinn som jag hade i fickan.

Alma tog upp spåret rätt hyfsat och det bar iväg längs med asfalten. Hade inte så lång liggtid. Spåret var ca 250m långt. Hon plockade upp första apporten och vidare ner till nästa som låg i sanden. Den hade hon problematt ta upp så hon makerade med tassen att den var där. Nästa låg precis i övergången mellan plattor och asfalt. Inga problem. Jag hade gått upp på en tappaavsats och vidare ner igen och där fick hon jobba lite men löste det fint. När vi kom till grinden så blev hon lite snurrig men hittade spåret på andra sidan och det var bara att öppna så fortsatte hon spåret fram till slutet.
En liten kul övning som gjorde henne glad.

En ny anmälning är skickad till högrespår den 5 okt

Hej o hå - spårapå

//Magnus