Alma har ordet

Hallo allihopa Alma här

Det var ett tag sedan jag skrev här men nu är jag tillbaka.
Nu har jag löpt färdigt och inte fick jag träffa någon snygg pojke denna gången heller. Men jag är ju bara 17mån och då får man inte ha små valpar. Någon har bestämt det.

Vad har nu hänt?
Jag har varit med husse några nätter och en natt så fick husse ett larm och han brukar stampa gasen i botten och dra dit så fort han kunde. När vi kom dit så åkte jag ut och vi gick runt ett staket och helt plötsligt så var det ett hål i staketet och husse tvärstannade. Han sa att jag skulle leta efter spår, men min hjärna var inte inställd på det just då. Jag letade bara efter pojkar.
Husse och jag gick tillbaka där vi gått bara för att lämna så lite störning som vi kunde om polisen ville komma och söka efter något.
Jodå de ville komma och det kom en patrull efter en stund. Jag fick sitta i bilen och titta på, medans husse, han gick sidan om en tjusig poliskvinna. Åsa heter hon. Hennes kollega hade sin hund ute och jobbade med den, men tyvärr så ville det sig inte som vi hoppas. Hunden hittade inget och vi fick laga staketet och åka vidare.

Jag har tränat på som vanligt och det börjar nu närma sig att vi ska tävla. Husse har bara tränat mig på små del övningar i lydnaden och vi gjorde en budföring med skott+ en platsliggning. Det gick riktigt bra ända fram till det var nästan slut. Då började jag krypa och det skulle jag inte gjort. Hua mej vad husse blev arg. Jag fick en blåsning och fick allt snällt gå tillbaka där jag legat och lägga mig igen. Husse gick ut igen och när han kom ut så vände han sig om och gick in igen. Denna gången så låg jag kvar och då var han som förbytt. Mycket beröm och glada rop och bollen åkte fram. Då vet jag att jag gjort rätt.

Sen på em så var vi och tränade kondition hos mallekompisarna. Jag bara säger en sak. Jag är bäst.
Mallekompisen Igor han skulle försöka springa ifrån mig men han blev akter seglad. Till och med gamla rottisen Ina var före han  ibland. Hon är rätt slug. Hon springer bara en liten bit ner i backen och sen väntar hon på att vi kommer tillbak och då försöker hon stjäla bollen för oss. Men det lyckas hon inte med.
Husse han säger att jag börjar få en bringa som en belgisk blå( sådan monstertjur). Visst jag har fått muskler men inte så mycket men min kondis har blivit mycket bättre. Vi ska träna i den backen nu ett tag framöver för det ger så bra motion.

En annan kul grej som har hänt att min träningskompis Mr Gere har vunnit SM i skydd. Grattis kompis. Det bästa med allt är att de där mallehundarna fick se sig slagna av en schäfer i år igen. När ska de ge sig och inse att det är schäfer man ska ha.

Husse har börjat hålla sin appellkurs på klubben. Nu är det tio veckor framför oss som det ska nötas lydnad, platsliggning, budföring och spår.

Husse har mailat med min bror Arvaks husse och kanske ska vi upp i höst och träna sök med dem. Ska bli kul om det blir av och det hoppas vi.
De ska para sin ena tik med Rapports Exxon. Någon som vill ha en valp så hör av er till husse så förmedlar han kontakten.

Nej nu ska jag in och väcka matte. Hon och Sixten har flyttat ner till oss igen nu när jag har löpt färdigt. Husse har lovat att ta bullar med sig hem ifrån jobbet.

Ha det gott så hörs vi.

Kram från monster tjejen Alma

Träningsläger

Hej

Nu har vi kommit hem och kommit tillbaka till verkligheten igen. Alma och jag har varit på träningsläger över helgen i Landskrona.

Vi kom ner i fredags vid lunch tid och fick vår uppställningsplats för husvagnen. Fick en bra plats mellan träden och nära till allting. Kanon.

Sen kom inskrivningen och alla blev samlad. Gruppindelning och hade tur att hamna i samma grupp som mina träningskamrater. En fördel när man senare ska träna hemma.
Vi skulle träna skydd, lydnad och uppletande.
Skyddsinstruktör var Torny Lindholm. En kul kille med massa rutin.

Först fick jag berätta lite om Alma och vad jag hade tänkt mig att göra med henne och framtidsplaner. Hade nu turen att Torny var tjänstehundsansvarig på ett väktarbolag. Så många tips blev det.

Efter att kollat lite på Alma så tyckte han att vi skulle köra mycket bytesdriftsövningar på henne och det blev det. Hela helgen när vi hade skyddspass så blev det de övningarna. Lite trisst men grunden ska läggas och bli rejäl.
De andra körde korgövningar och dubbelretningar och dylikt och visst ville man göra de övningarna med men det kommer.

Lydnaden var ett kapitel för sig. Har säkert nämnt innan att Alma hade problem på stegen och vi la lite krut på den.
Krypet ville instruktören att vi skulle börja om från början. Krypa baklänges och sånt. Nja det tål att funderas på.

Uppletandet blev en flopp från början. Var lite kaxig i början och skulle kolla vart hon var rent tävlingsmässigt. Jag visste att hon gjort bra uppletande innan. Redan på första skicket så såg jag att något inte var som det skulle. Hon gick nästan ut i rutan och det brukar hon inte göra. Det brukar vara fullfart ut. Hmm vad har hänt. Förvisso hade vi kört två skyddspass på förmiddagen så jag trodde hon var slut. Det var till att backa tillbaka och börja med motivationsövningarna.
Innan nästa pass så hade jag stoppat i henne Pemmikan och det gjorde susen. Förvisso så hade jag busat upp henne lite innan vi gick in i rutan igen.
Vilken fart hon hade in. Det var gamla vanliga Alma jag hade i rutan. Rakt fint skick och in med föremålet till husse igen. Ett nytt skick och samma visa.
Det var kul att jobba igen med Alma och när vi sen summerade det så fick jag fina lovord från instruktören Bengt.
Det såg fint ut tyckte han och det kunde bli mycket bra. Förvisso ska jag backa tillbaka lite och köra mer raka skick i helvallad ruta. Man måste ju lära sig att man ska backa tillabaka med.
Sen ska jag inte köra så tvälingsinriktat på mina träningar utan mera korta övningar och framförallt ha roligt.
Förvisso är jag ingen tråkmåns men det måste ändå bli mycket roligare på träningarna.
Det var denna helgens övningar och det är en trött husse som kom hem och en inte så trött Alma som kom hem.
Hon kunde ju sova när vi körde hem.

Ha en skön vecka och var rädda om er

Mvh Magnus o Alma

image6

Alma in action

Info

Nu drar vi på träningsläger över helgen.

Husvagnen packad och hunden i löper.

Ha en skön helg så återkommer jag när vi kommer hem.

Magnus & Alma

FULLT SKALL

Hej

Husse här

Det är några dagar sen jag skrev lite om Alma och det beror på att det har varit fullt upp med arbete, träning och mer arbete.
Alma har den sista månaden utvecklas jättemycket tycker jag. Vi har kört en del självförtroende övningar och bl.a. chefen har varit och hjälpt till. Han blev ordrentligt utskälld och fick till sist ta emot ett bett i skyddsarmen.
Dessa övningar har varit mycket lärorika för både Alma och mig. Hon har fått stöttning från mig och jag har sett att hon inte ger vika när "buset" kommer emot henne.
I planskyddet har bevakningsövningarna blivit bättre och även släppandet har blivit bra men inte tillfredställande.
Igår så figgade jag lite för henne och matte fick "köra" henne. Vi gjorde tre korta jakter där hon fick springa ifatt mig och bita i skyddsarmen. Hon gjorde två bra jakter medans den första inte var bra. Hon taktar lite och måttar in innan hon tar sats och angriper.
Innan dessa övningar hade vi kört lite bevakningsövningar.
Betten överlag ser bra ut och hon går i rätt riktning. Det är bara en vecka kvar tills vi drar på träningsläger i Landskrona.

Jag körde henne en kväll när vi tränade sök på en full lägre ruta och med tre figgar. Försökte göra det så tävlingsmässigt jag kunde och det enda vi gjorde annorlunda var att figgen svarade när jag sa "Hallo".
Hon lokaliserade snabbt var ljudet kom ifrån och gjorde för övrigt ett bra arbete även på tomslagen.
Jag gjorde mest detta för att få en koll på vart hon stod och vad vi skulle träna mer på.

I Söndags kväll så hade vi spårträning i vår lilla ny startade träningsgrupp. Har förmånen att vara med i två träningsgäng och i detta nya gäng så har jag blivit lite av gruppledare. Spår stod på schemat och jag gick ut vars ett spår till Sixten och Igor. Igor är en mallehane på ett år och Sixten är mattes Labbe.
I gengäld så fick jag ett lägreklass spårtill Alma och det var roligt. Skulle bli kul och se hur hon utarbetade det. Fullfart framåt som vanligt och det märktes att hon var laddad. Hade en kompis med i spåret med som lite störning.
Alma gick fint i alla vinklar och spåret gick ner till en väg/stig och vinklade där av längs med. Snart vinklade Alma av stigen och gick över på andra sidan och jag märkte att hon var lite kluven på vad hon skulle göra. Gick med relativit hög näsa och det gick som i en ögla. Blev lite misstänksam mot Micke att han lagt en ögla med tyckte ända att det gick bra. Sa till min följeslagare att Alma nog hade tappat spåret och vi gick uppmot där vi hade spåret innan. Hon spår/sökte i marken. Rättsom det var så gick vi på en apport och jag lekte lite med den och sen kommenderade jag spår och hon gick som ett lokomotiv igen. Vi kom till slutet och där var det stoj och stim.
Väl tillbaka mot bilen så mötte vi Micke och jag frågade om han hade lagt ögla till mig. Jodå det hade han gjort. Allt för att  man ska lita på sin hund. Lite jäkelskap var det med.
Jag var nöjd med min träning. Alma hade gjort ett bra jobb och Ina som också var med hade gjort ett bra spår. Hon hade fått ett 100m spår som gick rakt. Hon har lite problem med spåret och det är till att börja om med henne.

I Lydnaden så tycker jag att lägreklass lydnade ser mycket bra ut. Vi har börjat på tungapportering och metallen. Ser rätt bra ut men det kan bli mycket bättre.
Krypet funkar bra. Hon har fått ner magen med och kryper bitvis med benen bakom sig.

Nu är det bara att hoppas man kommer med på lite lägre klass tävlingar så man kan gå i lite vintervila med att vara uppflyttad till högreklass. Hoppas kan man alltid.

Ha en bra slut på veckan